Vívókardok

Vívókardok készítésével arra az igényre igyekeztem választ adni, hogy lehetővé tegyem a gyakorlást olyan eszközökkel, melyek egyszerre felelnek meg a korhűségnek, az egyéni igényeknek és a biztonságnak.

 

A formavilág és korhűség tekintetében Ewart Oakeshott tipológiáját használom, aki olyan rendszert alkotott a középkori fegyverek besorolásához, amely tekintetbe vette az adott korszakot, valamint a penge, keresztvas és véggomb formáját is.

 

Az eszköz biztonságát szolgálja a kitűnő minőségű edzett acél, amely kellőképpen rugalmas, de megeresztése miatt kevésbé törékeny. A vívókardokat tompa heggyel és él nélkül készítem. Nagy kihívás, hogy ennek ellenére azonos mozgási tulajdonságokkal bírjon, akár egy éles kard vagy egy múzeumi replika.

 

Ezeket a mozgási tulajdonságokat akkor is tartani kell, ha egy kard formája egyéni elképzeléseknek kell megfeleljen. Erről néhány érdekesség olvasható magyar nyelven ezen a címen. A cikk Peter Johnson kutatásait szemlélteti, aki az Albion Swords vezető kardkészítője, és Maarten Kamphuis, az M-Blades cég vezető mérnökének illusztrációit használja.